Statistiky jsou neúprosné – problémy s prostatou má více než polovina mužů nad 60 let. Někteří odborníci se shovívavým úsměvem dodávají, že ti zbylí jsou na tom stejně, jen to nechtějí přiznat.

Preventivní vyšetření prostaty by mělo být standardem u všech mužů nad 50 let. Když lékař zjistí nějaké abnormality, pacient většinou odchází domů s doporučením upravit svou životosprávu. Samozřejmostí je apelovat na kuřáky, aby s tímto zlozvykem přestali, dále lékaři radí omezit konzumaci alkoholu, nezdravých jídel a také… kofeinu.

Kofein jako viník?

Pokud vám urolog diagnostikuje zvětšenou prostatu, svými radami na úpravu životního stylu, vás nejspíš nepotěší. A zákonitě přijde otázka, proč byste měli omezit pití kávy. Vzhledem k diuretickým účinkům káva ovlivňuje množství moči i frekvenci močení. Když ji na pár dnů vysadíte, dost možná zjistíte, že se vleklé potíže s močením zlepšily.

Neznamená to ale, že by konzumace kávy za vaše problémy mohlo. Pouze nijak nenapomáhá zmírnění problémů, které mají původ jinde.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

V boji o rakovinu prostaty stojí káva na vaší straně

Celá řada studií jasně prokázala, že pravidelné pití kávy snižuje riziko rakoviny prostaty. Svou roli zde sehrají antioxidanty a další cenné látky obsažené v kávě. Vědci dokonce identifikovali dvě konkrétní substance, které zpomalují růst rakovinných buněk. Jejich množství je nejvyšší v nefiltrovaných kávových nápojích, například v kávě připravené ve french pressu.

Filtry na kávu totiž tyto látky zachycují. Pozitivní účinky nejsou nijak ovlivněny obsahem kofeinu v nápoji, účinné snížení rizika rakoviny prostaty tedy můžete očekávat od kávy kofeinové i bezkofeinové kávy.

Analýza provedených studií nabízí opravdu zajímavá fakta, zvlášť když uvážíte, že jde o data pocházející od více než milionu sledovaných mužů, z nichž 57 723 onemocnělo rakovinou prostaty.

Káva a mužská prostata 

Vědci porovnávali muže, kteří na počátku studie buď nepili kávu vůbec, nebo méně než dva šálky denně, a došli k závěru ke kávě a prostatě, že:

  • s každým dalším šálkem kávy klesá riziko rakoviny prostaty o 1 %;

  • u těch kteří denně pili dva až devět šálků kávy bylo riziko sníženo o 9 %;

  • o 16 % kleslo riziko smrtelných případů rakoviny prostaty u mužů, kteří konzumovali dva až devět šálků kávy za den.

Dá se tedy konstatovat k tématu káva a prostata, že pití čerstvé kávy rozhodně není příčinou problémů s prostatou. Muži trpící zbytněním prostaty by mohli při vysazení kávy sledovat zmírnění problémů s močením, protože diuretický účinek kávy může tyto potíže zhoršit.

A co se týče rizika rozvoje rakoviny prostaty, nabízí pravidelná konzumace kávy více než slibné účinky.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7805365/