Na této stránce najdete shrnutí základních parametrů správně připravených nápojů z espressa. Na jednu stranu je to věc samozřejmá, na druhou stranu je bohužel v České republice velká část kaváren, které nápoje připravují po svém. Proto se následující informace hodí především v kavárně, kde často již na první pohled můžete poznat, zda je zde káva připravována správně, či je to jen druhořadá aktivita, při které připraví kávu jen aby byla a chuť pro ně není na prvním místě.
Proč je dobré znát, aneb jak vybrat dobrou kavárnu?
Pamatujte také na to, že dobré espresso musí být z pákového espresso kávovaru a připravuje ho barista. Pokud v kavárně vidíte na kávovar, což je poměrně časté, můžete pozorovat jak dlouho káva vytéká z páky. Ve špatných kavárnách často nemívají správně seřízený mlýnek, káva tak zpravidla vytéká příliš rychle, je vodová, kyselá, bez chuti a těla. Za je espresso správně připravováno si tak můžete jednoduše spočítat, správně by mělo z kávovaru vytékat 25-35 sekund.
Podrobné informace si můžete přečíst v našem článku o přípravě espressa.
Espresso
Klasické espresso má objem 30 ±5 ml a je připravováno na pákovém kávovaru. Takto připravené káva je základem pro mnoho dalších nápojů, kdy je kombinována nejčastěji s mlékem či vodou. Další variantou espressa je doppio či anglicky double shot, jedná se o dvojitou dávku espressa o objemu 60 ml.
Objem: 30ml, +-5ml
Šálek: 60-90ml
Základní nápoj, z kterého se připravují ostatní.
Americano
Espresso doplněné horkou vodou, nejčastěji v poměru zhruba 1:5. Tato káva se podává ve velkém šálku na cappuccino o objemu 150-180 ml
Objem: cca 180 ml
Šálek: 150-180 ml
Cappuccino
Nápoj o objemu 150 až 180 ml z espressa a našlehaného mléka. Mléko při šlehání nikdy nesmí překročit teplotu 65 °C, proto se správně připraveným cappuccinem nikdy nemůžete spálit.
Objem: 150-180 ml
Šálek: 150-180 ml
Caffè latte
Jedná se o nápoj s objemem více než 250 ml. Má větší objem a větší podíl mléčné pěny než cappuccino. Variantou této kávy je latte macchiato, při jehož přípravě se nejprve nalije našlehané mléko a až poté espresso.
Objem: 250-300 ml
Šálek: 280-330 ml
Flat white
Servíruje se do šálku o objemu zhruba 160 ml a jedná se o espresso doppio dolité mléčnou pěnou. Jedná se tedy o kávu podobnou cappuccinu ovšem s vyšším poměrem kávy.
Objem: 160 ml
Šálek: 160-180 ml
Espresso macchiato
Jedná se o espresso v klasickém 60-90 ml šálku dolité mléčnou pěnou. Poměr kávy k mléku je tedy opět vyšší, ovšem používá pouze klasické 30 ml espresso.
Objem: 80 ml
Šálek: 60-90 ml
Mohlo by Vás zajímat
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Ruční pákový kávovar ROK EspressoGC zvládne přípravu kávy bez použití elektrického proudu, stačí mu síla Vašich vlastních rukou. Jednoduchý, odolný a zároveň stylový kávovar s jedinečným vzhledem pro absolutní kontrolu při přípravě kávy. Nová vylepšená verze.
Ruční pákový kávovar ROK EspressoGC zvládne přípravu kávy bez použití elektrického proudu, stačí mu síla Vašich vlastních rukou. Jednoduchý, odolný a zároveň stylový kávovar s jedinečným vzhledem pro absolutní kontrolu při přípravě kávy.
Nová vylepšená verze.
Aeropress pro perfektní požitek z filtrované kávy pod jemným tlakem. S Aeropressem připravíte kávu nejvyšší kvality, které lze dosáhnout v domácích podmínkách i na cestách.
Aeropress pro perfektní požitek z filtrované kávy pod jemným tlakem. S Aeropressem připravíte kávu nejvyšší kvality, které lze dosáhnout v domácích podmínkách i na cestách.
Legendární moka konvice Bialetti Moka Express od italské firmy Bialetti pro tradiční přípravu silnější kávy. Vhodná pro 4 šálky, tj. cca 190ml.
Legendární moka konvice Bialetti Moka Express od italské firmy Bialetti pro tradiční přípravu silnější kávy. Vhodná pro 4 šálky, tj. cca 190ml.
Tento kávovar je již dlouhou dobu naprostou italskou legendou v přípravě kávy. Klasický design pocházející z roku 1950 a nezaměnitelný proces přípravy kávy je to, čím si své zákazníky získává i v dnešní době. Toto zboží NENÍ skladem na naší prodejně.
Tento kávovar je již dlouhou dobu naprostou italskou legendou v přípravě kávy. Klasický design pocházející z roku 1950 a nezaměnitelný proces přípravy kávy je to, čím si své zákazníky získává i v dnešní době.
Toto zboží NENÍ skladem na naší prodejně.
Espresso směs Pura Vida, zrnková káva
Kávovar ROK EspressoGC stříbrný
Aeropress Aerobie kávovar se 100 filtry
Bialetti Moka Express 4 moka konvice
Kávovar La Pavoni Europiccola Lusso ELQ...
Za použité obrázky děkujeme webu
https://www.piccoloneexistuje.cz
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo