Rozhodli jste se dopřát si kvalitní kávu, která svou vůní navodí atmosféru pohody a kterou si opravdu vychutnáte? Pak možná stojíte před poměrně širokou nabídkou zrnkových káv a netušíte, podle čeho vybírat. Zkuste to s námi, pěkně krok za krokem…
-
Je dobré vědět, podle čeho se zrnková káva rozlišuje
Na balení kávy najdete řadu údajů, kterým se vyplatí rozumět, abyste mohli vybrat tu správnou surovinu pro svůj oblíbený nápoj. Kávu je možné rozlišovat především na základě:
-
Odrůdy kávy – neboli druhu kávovníku.
-
Stupně pražení – odborníci na slovo vzatí jich uznávají spousty, my se v krátkosti seznámíme se třemi základními:
-
Light – nejsvětlejší káva vystavená nejmírnějšímu stupni praženi, tzn. pražená kratší dobu, takže oleje zůstávají uvnitř kávového zrna – nebyly totiž vystaveny tak vysoké teplotě, aby se začaly uvolňovat. Takto pražená káva má vysoký stupeň acidity (kyselosti), ten s dobou pražení klesá. Chuť této kávy neměla takovou možnost se rozvinout, vůně je spíše ovocná.
-
Medium – střední stupeň pražení, kávová zrna už byla vystavena vyšším teplotám delší dobu, stále ještě ale nedošlo k uvolnění uvnitř skrytých olejů. Chuť už nicméně bývá bohatší, vyváženější, nasládlá a méně kyselá.
-
Dark – nyní už byla kávová zrna pražena tak dlouho, aby se z nich uvolnily oleje, výsledkem jsou lesklá, tmavá zrna (nižší stupně pražení ponechávají zrna v matné barvě), původní chuť kávy je potlačena, do popředí vstupuje chuť ovlivněná pražením. Tato káva je tedy sladší, chuťově velmi bohatá, s nízkou aciditou.
Abyste si udělali základní přehled, postačí takto zjednodušené podání. Jinak samozřejmě můžete zapátrat a přečíst si až o dvanácti stupních pražení kávy. Ovlivnění chuti a vůně je každopádně jasné i z předchozích řádků.
-
Víte, co vám chutná?
Je na čase promyslet, jaká chuť kávy je vám nejbližší. Podle toho zvolíte odrůdu, případně směs odrůd a také stupeň pražení. Obecně platí, že pokud máte raději přirozeně sladší kávu s mírnou aciditou, měli byste sáhnout po Arabice. Její chuť mnozí popisují jako ovocnou, až květinovou, s nádechem oříšků a čokolády. Oproti tomu Robusta, Excelsa či Liberica vynikají chutí spíše hořko-sladkou, zemitější.
K dané odrůdě pak ještě potřebujete přidat vhodný stupeň pražení, abyste získali kombinaci ideální právě pro vás.
-
Rozdíly v obsahu kofeinu
Není to jen chuť a aroma, co od sebe jednotlivé odrůdy kávovníku odlišuje. Obsah kofeinu v kávových zrnech se podle druhu kávy liší. Nejméně kofeinu obsahuje Excelsa (asi 1 gram na 100 g kávových zrn), následuje Liberica s 1,23 g na 100 g, dále pak Arabica – 1,61 g/100 g a nakonec Robusta, u níž obsah kofeinu vyskočí až na 2,26 g ve 100 gramech zrn.
-
Kontrolujte datum pražení
Na etiketě produktu byste měli dostatečnou pozornost věnovat i datu pražení nejenom jeho stupni. Kávu není dobré konzumovat bezprostředně po upražení, ale ani hodně dlouho poté. Nejlepší je trefit dobu mezi 4 dny a 1 měsícem od upražení. Po upražení se z kávy uvolňuje oxid uhličitý. Ten sice nijak neovlivní chuť nápoje, ale narušuje tepelnou úpravu zrn, resp. adekvátní extrakci mleté kávy.
Proces uvolnění této látky z pražené kávy je rychlejší u vyššího stupně pražení (doporučujeme počkat 4-5 dnů), zatímco u light pražené kávy je žádoucí vydržet 5-10 dnů.
Správně skladovaná káva si svou chuť a aroma uchová samozřejmě i déle než měsíc, ale při nevhodných teplotách, vystavena světlu a za přístupu kyslíku už její kvality utrpí.
-
Káva na chuť i pro zdraví
Za nejzdravější (tzn. s nejvyšší podílem zdraví prospěšných látek) bývá opakovaně označována Arabica. Nutno ovšem zdůraznit skutečnost, že ostatní druhy kávy nebyly do takové míry testovány. Arabica si i po pražení zachovává vysoký podíl cenných látek a v tomto směru se jeví jako lepší než Robusta. Nemá ale zase takový obsah kofeinu, s čímž souvisí schopnost navýšení hladiny energie, zvýšení fyzické výkonnosti atd. Zmínit také musíme, že nejvyšší stupně pražení jsou schopné zničit velké množství antioxidantů, takže pokud berete kávu i jako zdravý nápoj, měli byste tuto skutečnost při výběru zohlednit.
Nyní už si před regálem s kávou budete bezpochyby jistější. V řadě specializovaných obchodů se navíc můžete zeptat zkušeného prodavače. V našem e-shopu jsou jednotlivé produkty přehledně a jasně označené, nechybí ani srozumitelný popis, který vám volbu určitě usnadní.
Doporučujeme zrnkovou kávu:
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Nevíte jakou kávu odrůdy 100% arabica vybrat? Kupte si tento mix 4 různorodých balení po 250g a jako pozornost 10 % ceny ! Celkem 1kg pražené kávy.
Nevíte jakou kávu odrůdy 100% arabica vybrat? Kupte si tento mix 4 různorodých balení po 250g a jako pozornost 10 % ceny ! Celkem 1kg pražené kávy.
Výborná do slaďoučká upražená káva pro každodenní pití. Chuťový profil: červené jablko, perníček, čokoláda
Výborná do slaďoučká upražená káva pro každodenní pití. Chuťový profil: červené jablko, perníček, čokoláda
Tarrazu je velmi jemná a neskutečně dokonale vyvážená káva vysoké kvality pocházející z vyhaslých vulkanických pohoří na Kostarice.
Tarrazu je velmi jemná a neskutečně dokonale vyvážená káva vysoké kvality pocházející z vyhaslých vulkanických pohoří na Kostarice.
Brazílie Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Arabica z celého světa - 1kg, výhodné balení!
GourmetKáva Specialty - Mexico SV Kitos 250g
Kostarika Tarrazu, zrnková káva arabica
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo