O tom, že káva podporuje kreativní myšlení, svědčí i množství druhů kávových nápojů, které se dnes v kavárnách po celém světě nabízí. Každý z nich má svůj příběh, svého člověka, svůj nápad…
Jaký je příběh ristretta?
Víme o něm, že patří k těm mladším mezi kávovými nápoji. Ristretto boom přišel v osmdesátých letech minulého století. A možná souvisí s tím, jak se doba celkově začala zrychlovat. Kdo by si pak nedal kávu, která je rychle hotová i rychle vypitá?
Co se týče člověka, který své jméno spojil s ristrettem, bývá nejčastěji zmiňován David Schomer. Ten v té době vlastnil kavárnu Espresso Vivace v americkém Seattlu. Jak sám s oblíbenou tvrdil, káva by měla být hustá jako med a vejít se do jediného doušku.
To se mu mohlo podařit jedině úpravou klasického espressa. V espresso ristrettu tedy zůstává původní dávka kávy, ovšem ubylo vody. A paradoxně i kofeinu.
Kam se poděl kofein z ristretta?
Většina lidí je přesvědčena, že pokud se dávka kávy použije v menším množství vody, zákonitě musí obsahovat výsledný nápoj více kofeinu. Je přece koncentrovanější! A i chuťově vám tak bude připadat. Bohatou chuť ale ristrettu dodává zejména vyšší koncentrace esenciálních olejů.
Obsah kofeinu je v porovnání s espressem nižší. Jeho množství závisí na způsobu mletí a druhu kávy, ovšem vzhledem k rychlejší přípravě se kofein prostě nestihne v odpovídajícím množství uvolnit do vznikající kávy.
Espresso ristretto vám nic neodpustí
…minimálně, co se týče výběru kávy. Vzhledem ke způsobu přípravy naprosto odpadá šance, že byste mohli zamaskovat nějaké nedostatky v aromatu či chuti.
Co se týče hrubosti mletí, podle odborníků by měla být káva jemněji mletá.
Ideálně byste neměli k přípravě používat chlorovanou vodu, protože výrazně naruší chuť výsledného nápoje.
A když přijde ke slovu stupeň pražení, pak vám na severu Itálie jednoznačně doporučí středně praženou kávu, zatímco na jihu budou hlasovat pro tmavě praženou, která si dobře zachovává čokoládovou příchuť. Uvidíte sami, ke komu se přikloníte vy.
V čem se liší káva espresso a ristretto
Abyste si mohli udělat jasný obrázek, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku.
Espresso |
Ristretto |
|
Dávka kávy |
8-12 g |
8-12 g |
Množství vody |
30 ml |
15-20 ml |
Doba přípravy |
25-30 sekund |
15-17 sekund |
Dávka kofeinu |
50-70 mg |
25-30 mg |
Takže, kdo chce malou, chuťově výraznou kávu, ale bojí se nadměrné dávky kofeinu, je ideálním konzumentem kávy ristretta.
Lžičku a cukr u ristretta nehledejte
Až si budete v kavárně objednávat ristretto a dostanete maličký šálek kávy bez lžičky či cukru, není to tím, že na vás obsluha s něčím zapomněla. Tahle káva se totiž pije neslazená a bez míchání, podle odborníků navíc výhradně po jídle. A ideálně byste se před tím měli napít čisté vody, abyste si chuť cafe ristretta mohli naplno užít.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká svojí dokonalou vyvážeností a příjemnou sladkostí doplněnou chutí zralého tropického ovoce.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká svojí dokonalou vyvážeností a příjemnou sladkostí doplněnou chutí zralého tropického ovoce.
Mimořádně nízká acidita a čokoládová chuť se snoubí v kávě Brazílie Fazenda Rainforest, jejíž koupí podpoříte myšlenku ekologického a sociálně šetrného způsobu pěstování kávy.
Mimořádně nízká acidita a čokoládová chuť se snoubí v kávě Brazílie Fazenda Rainforest, jejíž koupí podpoříte myšlenku ekologického a sociálně šetrného způsobu pěstování kávy.
Etiopie dala kávě své jméno podle etiopské provincie Kaffa, a tak nikoho nepřekvapí, že jedna z nejlepších káv na světě se pěstuje právě tam.
Etiopie dala kávě své jméno podle etiopské provincie Kaffa, a tak nikoho nepřekvapí, že jedna z nejlepších káv na světě se pěstuje právě tam.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Guatemala Trés Maria, zrnková káva arabica
Brazílie Fazenda Rainforest, zrnková káva arabica
Etiopie Sidamo, zrnková káva arabica
Espresso směs Pura Vida, zrnková káva
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo