Pokud má nějaký překapávač na přípravu filtrované kávy opravdu styl a krásný design, je to bezesporu překapávač Chemex. Vynález, který spatřil světlo světa v USA již v roce 1940. Jeho vynálezce, původně chemik a doktor Peter Schlumbohm, se již po třech letech uvedení na trh dostal do prestižní kolekce moderního designu MOMA.
Sám jeho autor tvrdí: "I největší trouba dokáže pomocí Chemexu připravit vynikající kávu." Pokud si i vy chcete opravdu kvalitně připravit kávu pomocí Chemexu, čtěte dál.
Ať už si vyberete jakoukoliv velikost Chemexu (u nás nabízíme všechny velikosti, na 3, 6, 8 a 10 šálků), doporučujeme použít originální skládané papírové filtry Chemex, které jsou také k dostání u nás v e-shopu.
VÝHODY PŘÍPRAVY KÁVY V CHEMEXU
- krásně čistá káva plné chuti
- snadná příprava a údržba
- možnost přípravy většího množství filtrované kávy (oproti V60)
- není potřeba dalšího příslušenství, např. konvičky
- design
HRUBOST MLETÍ: mletí středně hrubé, trochu hrubší než na drip
Ideální je namlít si kávu (doporučujeme výběrové) vždy čerstvou, těsně před každou přípravou. Na Chemex se káva mele poměrně hrubě a to o něco hruběji než na drip tj. asi konzistence cukru krupice.
JAK PŘIPRAVIT CHEMEX?
✔ Celkový čas přípravy: cca 4 minuty
✔ Množství kávy: ideálně 36 gramů / 600ml
Návod jak na přípravu kávy pomocí Chemexu
- Připravíme si kávová zrna, např. 36 gramů a 600 ml filtrované vody o teplotě 93-95°C, budeme potřebovat také stopky pro měření času. Celková doba přípravy - 3-4 min.
- Nameleme zrna o něco hruběji než do dripperu - asi na stupeň 7 na pomyslné desetidílné škále (středně hrubé mletí).
- Do horní části nádoby vložíme Chemex filtr, který propláchneme horkou vodou. Též propláchneme nádobu, která se tak ohřeje a nebude ochlazovat kávu. Tuto vodu následně z nádoby vylejeme.
- Kávu nasypeme do filtru a mírně zahýbeme s nádobou - tím se káva dobře rozprostře.
- Poté ji spaříme cca 50ml horké vody. Z kávy se začne uvolňovat oxid uhličitý, který zabraňuje správné extrakci. Zapneme si stopky.
- Po 30 vteřinách pomalu vléváme vodu krouživými pohyby, pokud možno konstantně po celou dobu. Pro tento účel se perfektně hodí např. konvice Hario Buono s úzkým hrdlem.
- Káva z Chemexu je hotová a můžeme servírovat. Výsledný čas extrakce by měl být okolo 4 min. Pokud byl čas překapání rychlejší než 3 minuty, nastavíme pro příště mlýnek na jemnější mletí.
TIP: Vždy samozřejmě nejvíc záleží na Vaší vlastní chuti. Pokud Vám přijde, že má káva slabé tělo, zkuste příště namlít kávu trochu jemněji a snižte poměr kávy a vody. Pokud Vám naopak přijde káva příliš hořká, namelte ji příště o něco více nahrubo a zvyšte poměr kávy a vody. Snažte se přitom stále dodržovat stejnou teplotu vody a stejné časy výsledné extrakce.
Legendární kávovar Chemex CM-6A Pour Over 6 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 880 ml. Dřevěná rukojeť.
Legendární kávovar Chemex CM-6A Pour Over 6 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 880 ml. Dřevěná rukojeť.
Legendární kávovar Chemex CM-3A Pour Over 3 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 450 ml. Dřevěná rukojeť.
Legendární kávovar Chemex CM-3A Pour Over 3 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 450 ml. Dřevěná rukojeť.
Legendární kávovar Chemex CM-8A Pour Over 8 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 1,2l. Dřevěná rukojeť.
Legendární kávovar Chemex CM-8A Pour Over 8 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 1,2l. Dřevěná rukojeť.
Papírové filtry speciálně navržené pro přípravu filtrované kávy v Chemexu. Obsah balení: 100ks.
Papírové filtry speciálně navržené pro přípravu filtrované kávy v Chemexu. Obsah balení: 100ks.
Chemex CM-6A dřevěná rukojeť
Chemex CM-3A dřevěná rukojeť
Chemex CM-8A dřevěná rukojeť
Papírové filtry Chemex 6-10 šálků kulaté
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo