na espresso. A cappuccino - kapučíno, jak ho dnes známe, se bez tradičního espressa rozhodně neobejde.
Píše se rok 1805 Napoleona čeká vítězství v bitvě u Slavkova a ve vídeňských kavárnách mohou milovníci kávy poprvé slyšet slovo „kapuziner“. Název podle všeho odkazoval na hnědou barvu mnišského šatu řádu kapucínů. Podle řady zdrojů se jednalo o předchůdce dnešního cappuccina a šlo v podstatě o kávu se smetanou a cukrem. Stále ale ještě zbývá skoro celé století do chvíle, kdy spatří světlo světa první přístrojCAPPUCCINO – káva, která má pod čepicí
První zmínky o cappuccinu v dnešní podobě spadají do třicátých let minulého století, kdy si Italové vychutnávali kávu s našlehanou smetanou a skořicovým či čokoládovým posypem. O pár let později už pustošila Evropu a nejenom ji druhá světová válka, nedal se tedy očekávat rozvoj kávové ani žádné jiné kultury. Ale doba poválečná už se nesla ve znamení narůstající popularity nápoje, který si vzápětí oblíbili zejména Britové.
Původnímu „kapuzineru“ u nás nyní říkáme vídeňská káva, zatímco espressu s horkým a napěněným mlékem zůstal název cappuccino. Po úspěšném tažení napříč Evropou, jižní Amerikou a Austrálií slavilo kapučíno svůj velký boom v osmdesátých letech také ve Spojených státech. Asi není třeba zdůrazňovat, že nemalý podíl na tom měla společnosti Starbucks.
Vy ale rozhodně nemusíte chodit do kavárny pokaždé, když dostanete chuť na výborný nápoj s čepicí z mléčné pěny. Cappuccino si můžete připravit i doma.
Cappuccino doma krok za krokem
- Nejprve si ohřejte mléko. Správnou teplotu poznáte, když po okrajích stoupají drobné bublinky. Mléko by se každopádně nemělo zcela vařit. Ve fázi „bublinek“ ho odstavte ze sporáku.
- Nyní ho dobře našlehejte.
- A je čas připravit si výborné, kvalitní espresso.
- K hotovému espressu přidejte horké mléko a mléčnou pěnu tak, aby 1/3 celkového objemu nápoje tvořila káva, 1/3 horké mléko a 1/3 mléčná pěna.
Kvalitní cappuccino si rozhodně zaslouží příslušný šálek, takže neváhejte a nahlédněte do naší nabídky.
Komu chybí kávovar na espresso, určitě si u nás také vybere. Jestli si potrpíte na tradici a historii, věnujte pozornost zejména kávovarům značky Bezzera. Nejde o shodu jmen, ale opravdu o společnost, založenou Luigim Bezzerou – mužem, který uvařil první espresso.
A pokud má vaše prvotřídní espresso dostat tu správnou mléčnou čapku, popřemýšlejte, zda nepotřebujete kvalitní napěňovač mléka.
Se správným vybavením a báječnou kávou si můžete dokonalé cappucino (kapučíno) připravit, kdykoliv na něj dostanete chuť.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Vytvořte si krásně hustou sametovou mléčnou pěnu do domácího cappuccina či caffé latte díky šlehači mléka od italské značky Bialetti. Objem pro 166ml mléka (nádoba je 3x větší).
Vytvořte si krásně hustou sametovou mléčnou pěnu do domácího cappuccina či caffé latte díky šlehači mléka od italské značky Bialetti. Objem pro 166ml mléka (nádoba je 3x větší).
Porcelánový šálek na cappuccino s objemem 2000ml. Obsahuje i podšálek. Barva: šedá.
Porcelánový šálek na cappuccino s objemem 2000ml. Obsahuje i podšálek. Barva: šedá.
Profesionální nerezový teploměr na mléko Motta pro perfektní kontrolu nad teplotou našlehaného mléka.
Profesionální nerezový teploměr na mléko Motta pro perfektní kontrolu nad teplotou našlehaného mléka.
Brazílie Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Napěňovač mléka Bialetti Tuttocrema 166ml
Šálek na cappuccino Kaffia 200ml - Šedá
Teploměr na mléko Motta
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo