Jestli čekáte zajímavý příběh z počátku dvacátého století, tak vás tentokrát nejspíš zklameme. Historie téhle kávy je totiž tak trochu zahalena tajemstvím. Většina kávových historiků se spokojí s konstatováním, že se latte macchiato poprvé objevilo v Itálii v osmdesátých letech minulého století. A nešlo v podstatě o nic jiného než o „obrácené macchiato“.
Latte macchiato – espresso na trůnu z mléčné pěny
Takže místo nápoje, jehož základem je čerstvé espresso zalité horkým mlékem, máte horké mléko, mléčnou pěnu a teprve na ni usedne – skutečně jako na trůn – připravené espresso. Celou korunovaci si popíšeme ještě detailněji…
Jak se z espressa stane latte macchiato
- V první řadě si potřebujete napěnit mléko. Použijte mléko s obsahem tuku 1 nebo 2 %, tím máte zajištěný správný poměr bílkovin a tuků, aby vznikla kvalitní krémová pěna.
- Řada kávovarů na espresso je vybavena tryskou na mléko, případně můžete použít speciální napěňovač.
- Napěněné mléko nalijte do speciální sklenice na latté macchiato.
- Nyní si připravte espresso a to opatrně nalévejte nahoru na mléko.
Výhodou kávového nápoje s takovým podílem mléka je, že nedojde k rapidnímu navýšení krevního tlaku vlivem kofeinu. Mléko je navíc zdrojem cenných živin, ať už jde o bílkoviny, či vápník.
Kdo si z nějakého důvodu (například kvůli intoleranci laktózy) nemůže připravit latte macchiato z klasického mléka, má možnost využít kvalitních mléčných alternativ Alpro.
Čím se liší latte macchiato od cafe latte?
Řada lidí tyto kávové nápoje nijak neodlišuje, ale když se podíváte na postup přípravy, jeden zásadní rozdíl tu je. Latte získáte tak, že k espressu přidáte napěněné mléko. V případě latte macchiata přidáváte espreso do napěněného mléka.
Obvykle nás těší, když je nebe bez mráčku, ale určitě najdete spoustu příležitostí, kdy espresso usadit na mléčný obláček a vychutnat si latte macchiato.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Milujete cappuccino či caffé latte? Připravte si ho doma s pomocí ručního šlehače na mléko od italské firmy G.A.T. s objemem 600ml.
Milujete cappuccino či caffé latte? Připravte si ho doma s pomocí ručního šlehače na mléko od italské firmy G.A.T. s objemem 600ml.
GAGGIA Magenta Plus je automatický kávovar s integrovaným mlýnkem, navržený a vyrobený v Itálii. Připraví vám až 5 druhů nápojů.
GAGGIA Magenta Plus je automatický kávovar s integrovaným mlýnkem, navržený a vyrobený v Itálii. Připraví vám až 5 druhů nápojů.
Brazílie Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Napěňovač mléka G.A.T. Fantasia
Automatický kávovar GAGGIA Magenta Plus
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo