Už dávno není jen nápojem vyšších vrstev, jeho chuť, charakteristickou vůni i celou řadu příznivých účinků si dnes může vychutnat opravdu každý.

Bývá často srovnáván s kávou, prvotním impulsem je možná podobnost v barvě výsledného nápoje, nicméně kávu a černý čaj spojuje také obsah kofeinu. A tento stimulant stojí za celou řadou účinků, které můžeme od černého čaje očekávat.

Na rozdíl od kávy ovšem černý čaj nemá tak výrazné a rychlé stimulační účinky. Vstřebávání kofeinu je ovlivněno přítomností velkého množství antioxidantů, díky nimž hladina kofeinu v těle narůstá postupně.

Fáze bdělosti a koncentrace tedy trvá o něco déle a odpadá jak dramatický nástup, tak velmi rychlý pokles, což řada lidí jistě ocení.

Armáda špičkově vyzbrojených antioxidantů je schopna pro naše zdraví vyhrát nejednu bitvu: 

  • Pravidelné pití černého čaje snižuje riziko rozvoje cukrovky, snižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu krevního cukru
  • Černý čaj má příznivý účinek na kardiovaskulární systém, zvyšuje ochranu před infarktem i mrtvicí, snižuje krevní tlak a celkově prospívá našemu srdci.
  • Polyfenoly obsažené v černém čaji podporují růst prospěšných baktérií ve střevech, a naopak zabraňují množení baktérií škodlivých. 
  • Díky obsahu kofeinu a aminokyseliny L-theaninu podporuje tento nápoj aktivitu mozku a zlepšuje kognitivní funkce (zejména paměť).
  • V menší míře vám pití černého čaje pomůže také s prevencí proti osteoporóze.
  • V poslední době se mluví i o tom, že by měl černý čaj snižovat riziko rozvoje Parkinsonovy choroby

 Stejně jako kterýkoliv jiný nápoj obsahující kofein má i černý čaj svoje stinné stránky. Pokud denně vypijete maximálně čtyři šálky, nemusíte se ničeho obávat. Větší množství už by ale mohlo způsobit řadu vedlejších účinků od bolestí hlavy až po nepravidelnosti srdečního rytmu. 

Kdo pravidelně užívá nějaké léky na předpis, měl by v rámci případných interakcí zohlednit skutečnosti, že s černým čajem se do těla dostává kofein, který může s celou řadou léků reagovat, tzn. snižovat či zvyšovat jejich účinky. V tomto ohledu dává tedy vždy smysl konzultovat riziko nežádoucích interakcí s lékařem. 

Pro zdravého člověka je ovšem černý čaj nápojem pro každou příležitost. Únavu zažene do kouta, podpoří koncentraci a nabídne chuť i aroma, jimž se žádný jiný nápoj nevyrovná.

Zdroje: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29592809/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32073596/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32208932/