Kávu dnes pije většina lidí, ale velká část také v její přípravě chybuje. Je jasné, že ne každý má doma profesionální kávovar, ale alternativní přípravy kávy mají také své kouzlo. Jednoznačně vás pořízení potřebného náčiní vyjde levněji a navíc tyto alternativy nevyžadují takový um jako pákové kávovary. Přesto i zde je možné chybovat. Které faktory tedy můžou hrát roli v tom, že vám vaše i výběrová káva nechutná tolik, jako když si ji dáváte ve své oblíbené kavárně?
1. Nemáte dobrou kávu
Jednoduše – koupili jste si nekvalitní zrna nebo je káva příliš stará. Ideálně bychom měli kávu vypít cca do měsíce od pražení a pokud kupujete kávu v běžných obchodech, nikdy nemůžete počítat s tím, že by byla čerstvá. Sice je třeba levnější, ale určitě si nepochutnáte. Jak káva stárne, ztrácí na chuti a všechna chutná stejně. Chcete-li si více hrát s vůní a chutí, určitě sáhněte po čerstvě pražené kávě třeba od některé z výběrových českých pražíren.
2. Káva je příliš dlouho namletá
I v případě, že si koupíte dobrou kávu, nemusíte mít vyhráno. Pokud si ji necháte rovnou namlít, ale nevypijete ji v nějakém rozumném časovém horizontu, káva svou chuť ztratí. Rozumným časovým horizontem se myslí třeba týden, a ani to není zrovna ideální. Pokud si chcete kávu skutečně vychutnat, vždy si melte přímo zrnka, která rovnou spotřebujete. K tomu vám dobře poslouží i levnější, ruční mlýnky a digitální váha, nemusíte investovat tisíce do mlýnků elektrických.
3. Káva je špatně namletá
Rozhodně se ale vyhněte elektrickým mlýnkům s noži, protože ty vaši kávu akorát zničí. Nikdy zrnka nenamelou rovnoměrně a velmi těžko se s nimi budete trefovat vždy do stejné hrubosti namletí kávy, a to je pro konzistenci výsledků vašeho kávového snažení zásadní. Každá příprava kávy vyžaduje jiný stupeň hrubosti mletí, aby ze sebe káva mohla vydat svůj plný potenciál a vy jste si ji mohli vždy užít stejně.
4. Kávu špatně skladujete
Představa, že se má káva skladovat v lednici, je dnes snad už vyvrácený mýtus. Káva dobře pohlcuje různé pachy, takže stará mletá káva vám dobře poslouží, pokud se chcete zbavit zápachu v lednici. Samotné kávě to však pochopitelně příliš neprospěje. Nicméně pravdou je, že káva má být skladována ideálně bez přístupu vzduchu a světla. K tomu vám můžou pomoci například různé vakuové nádoby.
5. Vaříte příliš velké množství kávy naráz
Víme, že člověk občas potřebuje „pořádné kafe“, na druhou stranu ale káva mění svou chuť, pokud ji necháme dlouho stát a stydnout. Obzvlášť pak v případě, kdy si kávu uvaříme například ve frenchpressu, kdy se nám do šálku vždy dostane nějaké množství kávové sedliny, a to se dále louhuje. Pokud se svého velkého hrnku ale nechcete vzdát, je potom lepší volit spíše kávu filtrovanou.
6. Špatná teplota při přípravě kávy
Kávu zalíváte příliš horkou nebo příliš studenou vodou. Teplota vody kterou kávu zalíváte, by se měla pohybovat cca mezi 91-96°C, jinak nikdy nedosáhnete dokonalého výsledku. Také zalévání filtrované kávy vyžaduje jistou ruku a um. Teplotu si ohlídáte pomocí teploměru, přesné zalití vám zaručí konvice se speciální hubičkou a s obojím naráz vám mohou snadno pomoci speciální elektrické varné konvice.
7. Vlastně nevíte, co chcete
A to určitě nevadí, všichni se stále učíme. Je ale dobré zjistit, co vám chutná a nebát se zkoušet nové věci – experimentujte s různými přípravami, kávou, stupni mletí i pražení, ochutnávejte a užívejte si to, hrajte si. Je dobré si každou z příprav, kterou chceme zkoušet, dobře nastudovat a nebojte se bedlivě sledovat baristy při práci, případně se jich ptát na to, co dělají.
Dobrým průvodcem na vaší cestě za dobrou kávou mohou být i početné kávové publikace a časopisy, které dnes hojně vychází, ale i naše sepsané postupy při přípravách kávy, čtěte zde.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Tarrazu je velmi jemná a neskutečně dokonale vyvážená káva vysoké kvality pocházející z vyhaslých vulkanických pohoří na Kostarice.
Tarrazu je velmi jemná a neskutečně dokonale vyvážená káva vysoké kvality pocházející z vyhaslých vulkanických pohoří na Kostarice.
Voňavé potěšení z čerstvé kávy. Každý měsíc jiná čerstvě pražená káva! Objednejte si kávu na 3 / 6 / 12 měsíců dopředu se slevou až 25%.
Voňavé potěšení z čerstvé kávy. Každý měsíc jiná čerstvě pražená káva! Objednejte si kávu na 3 / 6 / 12 měsíců dopředu se slevou až 25%.
Brazílie Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Kostarika Tarrazu, zrnková káva arabica
Předplatné kávy od GourmetKáva
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo