Víte, kdo je otcem populární kávy flat white? A jaký příběh se pojí s dnes tak žádaným druhem kávového nápoje?
Pátrání po kořenech nápoje známého jako flat white nás zavede až k protinožcům a v čase se musíme vrátit do druhé poloviny minulého století. Psal se rok 1985, když si majitel jedné kavárny v Sydney všiml, že popularita cappuccina pomalu upadá. Jeho zákazníci se stále častěji vraceli k tradičnímu espressu. Speciálně pro ně proto začal Alan Preston ve svém Moors Espresso Baru nabízet kávu, kterou pojmenoval káva flat white.
V jednoduchosti je síla
Co je flat white? Když se potkají dvě espressa a našlehané mléko, zrodí se flat white. V některých pramenech se jako země původu označuje Nový Zéland, ale dnes už bychom těžko dohledávali relevantní historické zdroje pro recept. V konečném důsledku totiž nejde tolik o to, odkud flat white pochází jako spíš, jestli svou chutí a specifickými vlastnostmi naplní vaše představy.
Co byste měli vědět k přípravě?
- Základním předpokladem úspěchu je výběr prvotřídní kávy při přípravu espressa, inspirujte se naší nabídkou.
- Stejně tak vám pomůže s výběrem kávovaru na přípravu toho nejlepšího espressa.
- Mléko byste měli použít plnotučné, kdo si potrpí na rostlinná mléka, může samozřejmě sáhnout po sójovém, ovesném či dalším. Mléčné alternativy do kávy u nás zakoupíte v té nejvyšší kvalitě.
- Kdo pomýšlí na latte art, určitě by měl začít pořízením kvalitní konvičky na mléko.
Recept, jak na flat white kávu
- Připravte si dvě espressa, která nalijete do šálku nebo speciální sklenice.
- Mléko našlehejte na teplotu kolem 60 °C. Není na škodu použít speciální teploměr.
- Všimli jste si, jak zkušení baristé (např. v Hotelu Golf) konvičkou s našlehaným mlékem udeří o pult a pak s ní lehce zakrouží? Určitě to udělejte také tak. Mléko bude hladké, sametové a zbavíte se nežádoucích bublinek.
- Takto připravené mléko opatrně nalijte do kávy - máte flatwhite.
- Jestli si troufáte na umělecké pojetí, můžete vyzkoušet tzv. latte art a mléko nalévat do kávy tak, aby vznikly nejrůznější obrazce.
Srovnání káva flat white vs. cappuccino
Rozdíl mezi kávou flat white a cappuccinem (kapučínem) spočívá především ve vrstvě mléka a pěny, která se používá k jejich přípravě. Flat white se skládá z espressa smíchaných s mlékem obohaceným o jemnou pěnu, což mu dodává hladkou a sametovou konzistenci. Cappuccino je tradiční italský kávový nápoj, který se skládá z espressa, horkého mléka a následně vrstvy husté mléčné pěny. Vrstva pěny na vrchu cappuccina je obvykle výraznější než u flatwhite a často se na ni vytváří nějaký vzor z kakaa nebo skořice. Zatímco flat white poskytuje jemnější a méně intenzivní chuť, cappuccino nabízí silnější kontrast mezi kávou a mléčnou pěnou.
Srovnání káva flat white vs. latte
Flat white a latte jsou dva populární druhy kávových nápojů. Hlavní rozdíl je v poměru kávy, mléka a mléčné pěny. Latte obsahuje více mléka, což způsobuje, že je méně intenzivní a má větší objem mléčné pěny na vrchu. Tímto způsobem se latte často podává větší sklenici nebo šálku, zatímco flat white je obvykle servírováno v menším širokém šálku.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Ruční pákový kávovar ROK EspressoGC zvládne přípravu kávy bez použití elektrického proudu, stačí mu síla Vašich vlastních rukou. Jednoduchý, odolný a zároveň stylový kávovar s jedinečným vzhledem pro absolutní kontrolu při přípravě kávy. Nová vylepšená verze.
Ruční pákový kávovar ROK EspressoGC zvládne přípravu kávy bez použití elektrického proudu, stačí mu síla Vašich vlastních rukou. Jednoduchý, odolný a zároveň stylový kávovar s jedinečným vzhledem pro absolutní kontrolu při přípravě kávy.
Nová vylepšená verze.
Aeropress pro perfektní požitek z filtrované kávy pod jemným tlakem. S Aeropressem připravíte kávu nejvyšší kvality, které lze dosáhnout v domácích podmínkách i na cestách.
Aeropress pro perfektní požitek z filtrované kávy pod jemným tlakem. S Aeropressem připravíte kávu nejvyšší kvality, které lze dosáhnout v domácích podmínkách i na cestách.
Legendární moka konvice Bialetti Moka Express od italské firmy Bialetti pro tradiční přípravu silnější kávy. Vhodná pro 4 šálky, tj. cca 190ml.
Legendární moka konvice Bialetti Moka Express od italské firmy Bialetti pro tradiční přípravu silnější kávy. Vhodná pro 4 šálky, tj. cca 190ml.
Alternativní sojový veganský nápoj speciálně určený pro vytvoření perfektní kompaktní mikropěny. Tento produkt nedoručujeme mimo Českou republiku.
Alternativní sojový veganský nápoj speciálně určený pro vytvoření perfektní kompaktní mikropěny. Tento produkt nedoručujeme mimo Českou republiku.
Espresso směs Pura Vida, zrnková káva
Kávovar ROK EspressoGC stříbrný
Aeropress Aerobie kávovar se 100 filtry
Bialetti Moka Express 4 moka konvice
Alpro sojový nápoj pro profesionály 1L
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo