Po stopách jednoho z nejoblíbenějších nápojů světa aneb jak uvařit ten správný čaj

Černý čaj si většina lidí spojuje s Velkou Británií, která proslula svým „čajem o páté“. Nicméně jeho kořeny sahají do Číny, kde čaj píše svou historii už déle než čtyři tisíce let. To by ale byla řeč o čaji zeleném, my přeskočíme k černému a připomeneme si, že ten je mnohem mladší. Historické prameny se o něm zmiňují až v 17. století a vy se o jeho původu můžete dozvědět více u nabídky těchto černých čajů. 

Než začnete plnit košík zvolenými produkty, pojďte si s námi připravit šálek dobrého černého čaje. Lepšího společníka k on-line nákupu na našem e-shopu nenajdete. 

Návod na přípravu černého čaje

  • Víte, na co máte chuť?

Asi není třeba připomínat, že není černý čaj jako černý čaj. Skuteční gurmáni moc dobře vědí, o čem mluvíme. Pokud má být chuť a aroma opravdu pohlazením na duši, věnujte výběru čaje dostatečnou pozornost. Skvělé odrůdy pocházejí nejenom z Číny, Indie či Srí Lanky, ale zapátrat můžete i v dalších zemích původu. Zkuste například čaj z Gruzie nebo Keni.

 

  • Na teplotě vody záleží

Čaj tedy máte, sáhněte do skříňky pro ten správný hrnek a dejte vařit vodu. Černý čaj byste měli zalévat vodou o teplotě 93–100 °C. Ta nižší teplota se doporučuje zvláště při přípravě čaje Darjeeling

 

  • Doba louhování černého čaje

Jestli připravujete čaj do 250ml hrnku, do sítka nasypte 1 lžičku čajových lístků. Jakmile je zalijete horkou vodou, začíná vám (respektive vašemu čaji) běžet čas. K přípravě nápoje postačí 3-5 minut. Pokud necháte lístky louhovat déle, bude čaj příliš hořký.

 

  • Vybavení

Černý čaj samozřejmě můžete připravovat i v konvici nebo French pressu, záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Úměrně objemu nádoby pak budete zvyšovat dávku čajových lístků. 

 

  • Něco navíc

Hotový nápoj je možné dochutit cukrem, medem, citrónovou šťávou, případně trochou mléka nebo špetkou nějakého koření (vhodná je skořice či kardamom). 

 

  • Přivonět a pochutnat si

S hotovým šálkem čaje se v klidu posaďte, přivoňte si, zavřete oči a nechte vůni působit. I v tom nejhektičtějším dni je dobré dopřát si pár chvil a čaj si v klidu vychutnat.