>> Kupte si bezkofeinovou kávu v našem e-shopu, nabízíme 100% arabicu z Kolumbie Zrnková bezkofeinová káva od 179Kč  / 250g <<

Jak se vyrábí bezkofeinová káva

V současnosti existují dva základní postupy výroby bezkofeinové kávy, které z kávového zrna kofein odstraňují, přičemž obě odstraní až 97 % kofeinu. Pokud si tedy připravíte šálek bezkofeinové zrnkové kávy (250ml) bude obsahovat od 2-12 mg kofeinu. Šálek klasické kávy obsahuje kofeinu přibližně 100 mg a více.

  1. První metodou je odstraňování kofeinu pomocí organických rozpouštědel. Zelené kávové zrno je napařováno vodní párou za účelem pootevření, díky kterému může proniknout rozpouštědlo, které na sebe naváže kofein. Poté dochází k oddělení zrna od rozpouštědla s navázaným kofeinem. Zrno je dále opět několikrát napařováno a to až do té doby, dokud nejsou odstraněny poslední zbytky rozpouštědel.

    Tato metoda tvorby bezkofeinové kávy má podle mnohých výhodu v tom, že při ní nedochází k výraznějšímu ovlivnění chuti. Nevýhodou může být riziko přítomnosti chemických látek.

  2. Druhou a nákladnější metodou pro bezkofeinovou kávu je švýcarský vodní proces. Při něm je namísto organických rozpouštědel využíváno především teplé vody a vodní páry. V ní jsou kávová zrna namáčena a proplachována tak, aby došlo k jejich otevření a vylouhování kofeinu. Bohužel při tom dochází i k částečnému vyloučení vonných látek. Kofein se z vody ostraňuje pomocí aktivovaných uhlíkových filtrů. Zrna se poté suší. Voda obsahující kofein a vonné látky se po odstranění kofeinu odpařuje a redukuje na koncentrát, kterým se následně zrna postříkají, za účelem navrácení ztracených látek, kromě kofeinu. 

    Výhodou této metody přípravy bezkofeinové kávy je nevyužívání rozpouštědel. Nevýhodou může být ovlivnění výsledné chuti kvůli vyloučení části vonných látek při procesu dekofeinizace.

Proč se vzdát kofeinu?

Důvodů může být několik:

  • potřebujete omezit příjem kofeinu, protože už byste se dostali nad doporučovaných 400 mg kofeinu denně;
  • chcete si kávu vychutnat i v pozdních večerních hodinách a nechcete narušovat kvalitu spánku stimulačními účinky;
  • trpíte vysokým krevním tlakem a lékař vám doporučil omezit konzumaci klasické kávy;
  • užíváte léky, jejichž účinnost by mohl kofein negativně ovlivnit;
  • jste těhotná nebo kojíte;
  • máte potíže se spánkem a sklony k úzkostným stavům, které by se po vyšších dávkách kofeinu mohly zhoršovat;
  • spadáte do věkové skupiny (děti, dospívající), pro kterou se příjem kofeinu nedoporučuje, případně se značným omezením.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Odstraní se s kofeinem i důležité živiny?

Možná už jste se setkali s názorem, že káva je dnes nejbohatším zdrojem antioxidantů ve stravě průměrného člověka. Proto automaticky vyvstává otázka, zda si tyto cenné látky uchová i káva bez kofeinu. Naštěstí ano. Podle studií obsahuje bezkofeinová káva naprosto srovnatelné dávky antioxidantů.

Kromě antioxidantů vám šálek bezkofeinové kávy nabídne také hořčík, draslík či vitamin B3. V případě draslíku to bude skoro 5 % denní doporučované dávky. To se nezdá být mnoho, ale pokud vypijete denně dvě až tři kávy, už se dostáváte k zajímavým číslům. Což znamená, že i bezkofeinová káva má svoje….

Prospěšné účinky na naše zdraví

Jen pro pořádek, bylo by zavádějící domnívat se, že vám pití kávy (ať už kofeinové nebo bezkofeinové) pomůže vyléčit závažná onemocnění. Nahlížejte na kávu jako na účinného a prověřeného pomocníka. Je zdrojem látek se zajímavými a opravdu efektivními preventivními schopnostmi, nemůžete na ni ale spoléhat z hlediska případné terapie.

Celá řada provedených studií jasně ukazuje, že pravidelná konzumace kávy je spojována s řadou pozitivních účinků. Mezi nimi jsou:

  • snížení rizika rozvoje diabetu;
  • podpora činnosti jater – byla provedena studie, která ukazuje, že konzumace bezkofeinové kávy snižuje hladinu určitých jaterních enzymů a tím chrání jaterní tkáň.
  • káva bez kofeinu má ochranný účinek i na mozkové buňky, to jí skýtá prostor pro účinnou prevenci rozvoje takových onemocnění, jako je obávaná Alzheimerova či Parkinsonova choroba;
  • z odborných zdrojů jasně vyplývá, že je to právě obsah kyseliny chlorogenové, nikoliv kofeinu, který můžeme spojovat s redukcí rizika rozvoje stařecké demence;
  • zatímco u kofeinové kávy se jako nepříjemný vedlejší účinek často uvádí pálení žáhy nebo reflux, pokud lidé v rámci provedených studií přešli na kávu bezkofeinovou, obvykle u nich tyto nežádoucí projevy odezněly.

Bezkofeinová káva pro těhotné i osoby s vysokým tlakem

Pokud patříte mezi osoby, které se kvůli zdravotním problémům, těhotenství, či jiným důvodům zříkají klasické kávy s kofeinem, je pro Vás ideální volbou zrnková káva bezkofeinová. Ta se na celkové světové spotřebě kávy podílí zhruba 10 %. 

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17132260/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10516914/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19028509/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7918922/

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.