Káva je ovoce
Velmi často se u nás v obchůdku setkáváme s tím, že si zákazník chce koupit čerstvě praženou kávu, ale nechce, aby byla kyselá. Domníváme se, že tento pocit se v každém takovém novém zákazníkovi vybudoval dlouhodobým pitím nekvalitní a staré kávy z obchodních řetězců. Taková káva opravdu není dobrá a bez cukru a bez mléka je téměř nepitelná. Rozhodně se ale její chuť nedá svádět na přirozenou kyselost kávy.
Zamysleli jste se nad tím, co je to vlastně káva? Ovoce.
Asi si řeknete, káva je prostě káva. Káva je jednoduše ovoce. A stejně jako většina ovoce, má i káva svoji přirozenou kyselost. Jakby taky ne. Pokud si při procházce lesem nasbíráte lesní maliny či borůvky, ani by Vás nenapadlo, že je jejich přirozená lehká kyselost na škodu. S kávou je to úplně stejné.
Dobrá káva by měla být především vyvážená.
Lehký nádech kyselosti by měl být vystřídán opojným sladkým dozvukem. Kupujte si čerstvě upraženou kávu a máte z poloviny vyhráno. Zjistíte, jaké všechny chutě a vůně si v jednom šálku kávy můžete najít a už se Vám nebude chtít tlumit chuť kávy cukrem či mlékem. Přirozená lehká kyselost Vám v kávě připravené z čerstvě upražených zrn bude chutnat stejně jako když zakousnete svoje oblíbené letní ovoce.