Kdo jsou největší světoví producenti kávy?
Kávu produkuje sedmdesát zemí po celém světě. Ne všichni však svoji kávu také prodávají na světových trzích. Mnohé země vnímají produkci a prodej kávových zrn jako top produkt své ekonomiky a jsou na příjmech z prodeje kávy závislé. Celosvětové statistiky obsazuje padesát zemí, které kávu pěstují na vlastní půdě a vyvážejí ji do celého světa. Pozice největších producentů kávy zůstávají již několik let stále stejné. Kdo jsou lídři světového trhu s kávou?
Export kávy každým rokem stoupá
Roční spotřeba kávy neustále roste. Každý rok země pěstující kávu vyvezou do celého světa okolo 6 miliónů tun zelených kávových zrn a toto číslo stále narůstá. Většinu kávy na světové trhy však dodává jen několik největších producentů. Konkurenční boj mezi producenty je ale vysoký, zejména v zemích Jižní Ameriky a Afriky, což často vede ke kávovým válkám
Mezi 10 největších vývozců kávy patří tyto země:
Brazílie
Ročně produkuje a exportuje zhruba 2,6 miliónu tun kávy a s touto výrobou je lídrem světového trhu s kávovou komoditou. Většinu kávové produkce tvoří Arabica.
Vietnam
Překvapující druhou příčku obsazuje Vietnam, který se na světových trzích s kávou pohybuje teprve několik let. Ročně vyveze okolo 1 miliónu tun kávových zrn. Na rozdíl od Brazílie produkuje Vietnam primárně Robustu, a i když politické a ekonomické faktory výrobu kávy ovlivňují, drží se Vietnam delší dobu na druhé pozici.
Kolumbie
Jedna z nejchutnějších káv na světě pochází právě z Kolumbie. Farmářské oblasti nacházející se v různých nadmořských výškách dodávají kolumbijské kávě poměrně značný chuťový rozsah. Navíc Kolumbie do své kávy přenáší více než 200 let staré zkušenosti. Země vyprodukuje každoročně přibližně 0,8 miliónu tun zelených zrn.
Indonésie
Káva pocházející z Indonésie dokáže zaujmout největší fajnšmekry světa. Indonéští farmáři vynalezli jednu z nejzajímavějších metod zpracování kávy. Kopi Luwak náleží mezi nejdražší kávy světa a k její produkci jsou potřeba cibetky palmové. Kávové třešně procházejí jejich trávicím traktem a farmáři pak již sbírají samotná kávová zrna. Ročně Indonésie vyveze téměř 0,7 miliónu tun kávy.
Etiopie
Mezi africkými zeměmi je největším exportérem kávy. Ekonomiku v Etiopii výrazně ovlivňuje právě obchod s touto komoditou. Země ročně vyveze 0,38 miliónu tun kávových zrn.
Honduras
Etiopie a Honduras spolu již několik let soupeří o 5. místo mezi top producenty kávy. Aktuální statistiky uvádějí, že Honduras ročně vyveze 0,35 miliónu tun kávy. Vyšší nadmořská výška dodává kávě lepší chuť, což značí jistou konkurenční výhodu. Specifikem Hondurasu jsou farmářské rodiny, které podnikají v oblasti vývozu kávy již několik generací.
Indie
Nejznámější oblast, ve které se v Indii pěstuje káva, je Karnataka. Odsud pochází téměř 70 % veškeré indické produkce. Převažuje zde Robusta, ale někteří farmáři pěstují Arabicu, po které je ve světě vysoká poptávka. Indie ročně vyprodukuje a vyveze 0,35 miliónu tun kávy.
Uganda
Zajímavostí Ugandy jsou farmy, které pěstují na poli spolu s kávou Arabica i jiné plodiny. Uganda vyprodukuje 0,29 miliónu tun kávy.
Mexiko
Bio kávová zrna z malých mexických farem tvoří největší část místní produkce kávy. Jedná se o kávu nejvyšší kvality. Největší podíl na celkově vyrobeném množství kávových zrn v Mexiku má Arabica. Organické pěstování ve stínu a nižší pěstební teploty jí dodávají jedinečnou chuť. Mexiko ročně prodá na světových trzích 0,23 miliónu tun kávy.
Guatemala
Roční export guatemalské kávy se pohybuje okolo 0,2 miliónu tun. Guatemala, konkrétně oblast Antigua, těží ze své sopečné půdy a předvídatelného počasí maximum. Její kávová zrna jsou mezi experty ceněná. Valnou většinu produkce tvoří Arabica.
Ostatní země, které vstupují do statistik kávové komodity, prodávají ročně pod 0,2 miliónu tun. Pro srovnání, Zambie, země na samém konci tabulek, prodá ročně 120 tun kávových zrn.
Arabica nebo robusta aneb poznejte hlavní rozdíly
Každý druh je něčím specifický. Arabica má mírně nakyslou chuť a celkově větší škálu chutí, od ovocné až po jemně dřevitou. Obsahuje méně kofeinu a více cukru a tuků. Hlavním rozdílem jsou ale pěstební podmínky. Arabica plodí kávové třešně až po 6 letech a její pěstování vyžaduje mírnější klima bez teplotních výkyvů. Robusta se sklízí již za 3 roky a obsah kofeinu je 3krát vyšší než u Arabicy. Oba typy kávy tak najdou své příznivce. Mnohokrát jsem se setkal s kvalitní výběrovou kávou i na dovolené v Bulharsku, kde jsou opravdu skvělé kavárničky!