Baristické kurzy aneb být či nebýt baristou
Jsou chvíle, kdy nestačí kávu jen milovat, ale vyplatí se ji lépe poznat a seznámit se s metodami její přípravy, abyste svůj vzájemný vztah utužili a postavili na kvalitních základech.
Komu slouží baristické kurzy?
Bylo by chybou domnívat se, že jsou určeny výhradně majitelům či provozovatelům kaváren a jejich zaměstnancům. Do kurzu se totiž může přihlásit (budoucí) profesionál stejně jako kdokoliv jiný, kdo má prostě a jednoduše rád dobrou kávu. Ono totiž nejde jen o to, že rozeznáte kvalitní kávu od té méně povedené, stejně důležité je, jestli si sami zvládnete doma připravit nápoj vyhovující těm nejvyšším standardům.
Co se dozvíte a naučíte?
- Vrátíte se v čase a seznámíte s historií pěstování i pití kávy.
- Zjistíte, jak se káva sklízí a zpracovává a které druhy patří k nejčastěji používaným.
- Poznáte správné postupy přípravy nejrůznějších druhů kávy od espressa až po kávu filtrovanou.
- Součástí řady kurzů je i tzv. latté art.
Kurzy pro začátečníky i pokročilé
Není výjimkou, když pořadatelé kurzů odlišují, jestli jste naprostý začátečník – tedy v danou chvíli „pouhý“ kávový nadšenec, který by se rád dozvěděl něco víc, nebo potřebujete vypilovat svoje stávající zkušenosti a posunout se na profesním žebříčku zase o kousek výš.
V prvním případě vám pro účast na kurzu stačí láska ke kávě a chuť učit se nové věci. Často vás i jednodenní kurz naučí, jak připravit skvělé espresso, macchiato či cappuccino.
Baristické kurzy pro pokročilé staví na znalostech a zkušenostech svých účastníků, aby jim následně umožnily nahlédnout do světa kávy ještě hlouběji. Zde se už blíže seznámíte s obsluhou i údržbou profesionálních kávovarů, budete se detailněji věnovat různým typům pražení a budou vám představeny i méně známé techniky přípravy, ať už je to AeroPress, Chemex atd.
Jde o kurzy primárně určené baristům v kavárnách a dalších podnicích, tudíž je jejich součástí například i:
- nastavení hrubosti mletí;
- práce s napěňovačem mléka;
- využití kávy v přípravě dalších nápojů, například koktejlů;
- správné servírování kávy hostům.
Po absolvování takového kurzu opravdu můžete začít pracovat jako barista. Konec konců součástí jsou i výstupní zkoušky a následné získání příslušného certifikátu, pokud u zkoušky uspějete.
Jestliže byste svoje nadšení pro kávu rádi využili k tomu, že se z laika s hrnkem kafe v ruce stanete šikovným začínajícím baristou, určitě se na kurz přihlaste.