Bílá <a href="https://develop.gourmetkava.cz/cs/cokolada-139pk" style="color:#88502E;"    title="Nabídka pravých čokolád">čokoláda</a> kde se vzala a proč ji jíst

Bílá čokoláda kde se vzala a proč ji jíst

Tak trochu atypický člen čokoládové rodiny s unikátní recepturou, chutí i historií. 

Určitě už jste se někdy setkali s názorem, že „bílá čokoláda není čokoláda“. Jako kdyby obsah kakaa předznamenával příslušnost k čokoládě. Tyhle polemiky si vyvrátíme hned na začátku…i čokoláda může být bílá. 

Kde se vzala?

Většina znalců čokolády má za to, že s tou bílou přišla švýcarská společnost Nestlé v roce 1936. Když se ale do historických pramenů ponoříte trochu hlouběji, narazíte na recept ze 70. let století devatenáctého. Jedna věc se ale Nestlé upřít nedá, bezpochyby byli první, kteří uvedli na trh tuhou bílou čokoládu v tyčince určenou čistě pro komerční prodej. 

Co obsahuje?

Na první dobrou byste možná tipli, co neobsahuje. A pak by ze všech stran zaznívalo: „kakao“. Ve skutečnosti bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu, která dává výslednému produktu tmavou barvu, ale pouze kakaové máslo.

Dnešní legislativa udává, že by mělo složení bílé čokolády vypadat následovně: alespoň 20 % kakaového másla a více než 14 % sušeného mléka. Další ingrediencí je pak cukr a nechybí ani řada nejrůznějších příchutí, nejčastěji vanilka, případně karamel.

Narazit ale můžete i na bílou čokoládu s příměsí citrónové kůry, skořice či kurkumy. A stejně jako do mléčné či hořké čokolády i do bílé je množné přidávat ořechy, mandle, sušené ovoce atd. 

Věčný souboj chuti a kalorií

Milovníkům bílé čokolády už se určitě sbíhají sliny, stačí si představit krémovou tabulku, jejíž sladká chuť zcela postrádá hořké tóny tmavé čokolády. Na jazyku se vám krásně rozpouští a navozuje až euforické pocity. Dokud se nepodíváte na tabulku energetických hodnot.

Není pochyb, bílá čokoláda – zvlášť ta opravdu poctivá – je skutečná kalorická bomba. Ale proč si jednou za čas a při dodržení vhodné dávky bez výčitek nepochutnat?

Jak poznám kvalitní bílou čokoládu?

Kromě toho, že určitou zárukou kvality by měl být renomovaný výrobce, platí, že kvalitní produkt má vyšší obsah kakaového másla a jen minimum nejrůznějších aditiv. Naopak v levnějších a méně kvalitních verzích bílé čokolády najdete i rostlinné tuky, řadu umělých dochucovadel atd.

Pravidlo číslo jedna tedy zní: ve výčtu ingrediencí by mělo být na prvním místě kakaové máslo. A určitě dává smysl věnovat pozornost tomu, zda jsou použité ingredience v bio kvalitě. 

Vyberte si u nás

Když se podíváte na naši nabídku bílých čokolád, bio produkt tam rozhodně nechybí. Omamná vůně vanilky vás obklopí, až z obalu vybalíte Míšinu bílou čokoládu. A kdo se nebojí trochu experimentovat, určitě musíte vyzkoušet bílou čokoládu s jogurtem a jahodami. 

A ještě vám dlužíme odpověď na otázku, proč byste vlastně bílou čokoládu měli jíst…bezpochyby pro to, že umí dělat život sladší.