Chuťový profil: červené jablko, perníček, čokoláda
Nadmořská výška: 1600m
Způsob zpracování: Red Honey (na zrnku zůstává trochu třešně, což dává při sušení kávě charakteristickou sladkost)
Umístění: Tomatlan, Veracruz, Mexiko
Odrůda: Kostarika a Kolumbie
Majitel: Dam Reyes
Balení: 250g
Importér: Falcon Coffees
Pražírna: Beansmith
Co je GourmetKáva Specialty?
Je to skutečná výběrová káva, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali a pro nás ji upražila výběrová pražírna Beansmith. Definic je mnoho, jedna z konkrétnějších od SCA (Asociace pro výběrovou kávu) uvádí, že jsou to kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100 a nemá přesně zmíněné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výběrových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Co nás zaujalo na této kávě?
Tahle káva je staroušek :-) Když se citlivě připraví, je opravdu krásně sladká. A to jsme od ní i čekali. Zpracování Red Honey, je velmi zajímavá metoda, kdy se při odlupování zrnka od slupky ponechá trochu dužiny na zrnku. Pak káva s tímto zbytečkem schne a posléze tady v česku praží. Ten zbyteček slupky právě dodává zajímavé bobulovité a sladké chutě. Kávu doporučujeme i těm, co s výběrovou kávou začínají a mají obavu z ovocných káv a kyselostí. Je to káva na každodenní pití a pohodu, žádná zběsilost.
Tip na přípravu
Přesné hrubosti mletí nepíšeme, protože každý mlýnek to má jinak, ale můžete zkusit mlet tak, aby vám vyšlo cca, co nám níže. Ale je to opravdu jedna z mnoha různých případ. Je to jen takový odrazový můstek.
Dripper - 18g -> 3:00 -> 250ml
Aeropress - 10g + 100ml od 2min stlačovat
Informace od farmáře
Projekt Kitos Cafe začal v roce 2018 na rodinné farmě Finca del Cerro de Chiltepec Dam Reyes. Jedná se o farmu, která se nachází na vrcholu kopce v hornaté oblasti na hranici mezi Tomatlánem a Coscomatepecem. Vyniká tím, že se jedná o prostor plný vegetace s krásným výhledem na okolní města. Polní práce na této farmě jsou prováděny s velkou disciplínou, se zaměřením na vytváření a udržování přirozeného ekosystému oblasti, čímž se dosahuje vysoké kvality kávy oceněné jako jedna z nejlepších káv v Mexiku. Dam v současné době vede se svým partnerem Hugem celkovou iniciativu ve společnosti Kitos.
Tato šarže zpracovaná metodou Red Honey se skládá z odrůd Kostarika a Kolumbie. Třešně jsou selektivně sklízeny a depulpovány předtím, než jsou rozloženy na vyvýšených afrických záhonech, kde se suší na slunci. Při procesu Red honey zůstává na zrnech vrstva slizu, která na slunci karamelizuje a dodává kávě hloubku chuti a sladkost. Doba sušení je pečlivě sledována a závisí na vůni a tvrdosti, kterou zrna během sušení získají.