Nadmořská výška: 1800-2200
Způsob zpracování: promytá
Poloha: Upper Bukyabo
Odrůda: SL14, SL28 & Nyasaland
Majitel: Buwobodeya
Balení: 250g
Cupping skóre: 86
Importér: Falcon Coffees
Pražírna: Beansmith
Co je GourmetKáva Specialty?
Je to skutečná výběrová káva, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali a pro nás ji upražila výběrová pražírna Beansmith. Definic je mnoho, jedna z konkrétnějších od SCA (Asociace pro výběrovou kávu) uvádí, že jsou to kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100 a nemá přesně zmíněné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výběrových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Tato káva je pražená primárně na espresso, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Co nás zaujalo na této kávě?
Sladká káva s mírnou aciditou pro každodenní pití i pro úplné začátečníky či konzervativce ve výběrové kávě.
Tip na přípravu
Přesné hrubosti mletí nepíšeme, protože každý mlýnek to má jinak, ale můžete zkusit mlet tak, aby vám vyšlo cca, co nám níže. Ale je to opravdu jedna z mnoha různých případ. Je to jen takový odrazový můstek.
Doporučená příprava 16g kávy / 35ml vystup za cca 30s
Informace od importéra
Společnost Coffee Gardens byla založena v roce 2017 s cílem produkovat výběrovou kávu etickým způsobem a nabízet transparentní a přímé spojení mezi pěstiteli a spotřebiteli kávy. Následující informace o našich mikrolotách a nano-lotech 2021/22 byly vytvořeny proto, aby naši zákazníci a spotřebitelé mohli lépe porozumět kávě, kterou kupují, příběhu, který se za ní skrývá, a neuvěřitelným farmářům, kteří ji pěstují. Mikroloty byly sestaveny spojením denních lotů (káva zpracovaná ve stejný den) s podobnými chuťovými profily. Proto může jeden farmář přispět do více mikrolotů.
Kávové zahrady spolupracují s farmáři, kteří tuto mikrolotku vyprodukovali, již pět let. Znají každou farmářskou rodinu, protože bydlí na hoře asi 600 metrů nad jejich mycí stanicí, kde se káva promývá.
Tento mikrolot je pojmenována podle vesnice Buwobodeya, kde žije mnoho farmářů. V loňském roce jsme s podporou pražíren tyto farmáře vyškolili v pěstování kávy mezi stinnými stromy, správných zemědělských postupech a samozřejmě i v lepších technikách sklizně. V červenci jsme rozdali přes 8 300 sazenic stínových, ovocných a rychle rostoucích stromů. V letošním roce školení pokračují a stavíme záchodové bloky pro tři základní školy v oblasti, včetně základní školy Zebugu-Busi. Farmáři mají různě velké kávové zahrady, a tak dodávají různé množství kávy. Pan Nasimo Lawrance z Buwobodeya byl hlavním přispěvatelem této mikrosady se 148 KG červených zralých kávových třešní. Kávové třešně jsou během několika hodin po sklizni přenášeny do naší stanice v 50kg pytlích "běžci" - týmem více než 160 žen a mužů zaměstnaných z místní komunity. Tato káva se rozmělní a poté se podrobí naší charakteristické metodě fermentace, která zahrnuje předmytí, dlouhé namáčení ve studené horské pramenité vodě a následnou jemnou dlouhou fermentaci trvající čtyřicet hodin před závěrečným promytím. Káva se před vývozem pečlivě třídí ve 12 různých fázích.