Nadmořská výška: 1 730 m. n. m
Region: El Agrado, Piendamo, Cauca
Odrůda: Colomba, Castillo & Caturra
Farma: El Agrado
Cupping skóre: 87,5
Zpracování: honey
Pražírna: Beansmith
Co je GourmetKáva Specialty?
Jde o výběrovou kávu, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali, a pražírna Beansmith ji pro nás upražila. Definic je mnoho, SCA (Asociace pro výběrovou kávu) konkrétně uvádí, že se jedná o kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100, a neobsahuje výrazné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete vždy 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výberových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Proč jsme vybrali tuto kávu? Zpracování Honey v Kolumbii není běžné
Zpracování Honey, je velmi zajímavá metoda, kdy se při odlupování zrnka od slupky ponechá trochu dužiny na zrnku. Pak káva s tímto zbytečkem schne a posléze tady v česku praží. Ten zbyteček slupky právě dodává zajímavé bobulovité a sladké chutě.
Informace od farmáře
Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz - ACC sdružuje 77 členů s průměrnou rozlohou 1,5 hektaru půdy, která se pohybuje v nadmořské výšce od 1 700 do 2 100 metrů, přičemž každý člen, který se k ní připojil, je přesvědčen o síle sdružení, jehož hlavním cílem je boj proti chudobě a sociálním konfliktům v regionu. Sdružení pomáhá svým členům s obchodními strategiemi a technologiemi souvisejícími s pěstováním; každý člen má však možnost rozhodnout se, jak zpracovávat svou kávu pomocí inovativních fermentací.
Kávové odrůdy, které členové pěstují, jsou castillo, cenicafé, tabi, bourbon, caturra a colombia.
Většina sušení se provádí pomocí parabolických a mechanických sil.
Proces zpracování kávy
1) Káva se sbírá velmi zralá, takže obsah cukru je vyšší.
2) Proces plavení: Plovoucí kávy se odstraňují, aby ke zpracování zůstaly pouze zralé.
3) Proces fermentace třešní po dobu 12 hodin v promývacím tanku.
4) Káva se rozmělní a uloží do přijímacího tanku na 36hodinovou fermentaci v muscilage.
5) Proces sušení: Třešně se přemístí do parabolického sušícího systému, dokud se nedosáhne 10% vlhkosti (5-6 dní).