Nadmořská výška: 1300-1600 m. n. m. Způsob zpracování: Anaerobní naturálně zpracovaná Region: Sumatra Odrůda: Abyssinia, Ateng, Caturra, Gayo, Timtim, Typica Farma: Rakyat Farm a cca 15 sousedních pěstitelů Majitel: Aulia Kahpi Balení: 250g Pražírna: Beansmith's
Co je GourmetKáva Specialty?
Je to skutečná výběrová káva, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali a pro nás ji upražila výběrová pražírna Beansmith. Definic je mnoho, jedna z konkrétnějších od SCA (Asociace pro výběrovou kávu) uvádí, že jsou to kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100 a nemá přesně zmíněné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výběrových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Co nás zaujalo na této kávě?
Indonésie je sama o sobě zajímavá destinace pro výběrovou kávu a anaerobně fermentovaná káva nám v portfoliu chyběla. Co je v krátkosti ta anaerobní fermentace? Anaerobní fermentace probíhá tak, že se kávové třešně umístí do prostředí s omezeným přístupem kyslíku a tam fermentují. Tento proces zvýrazní mnoho chutí v kávě. Takže výsledné chutě mohou být celkem divočina. Každopádně stojí za to tuto specialitu vyzkoušet.
Tip na přípravu
Přesné hrubosti mletí nepíšeme, protože každý mlýnek to má jinak, ale můžete zkusit mlet tak, aby vám vyšlo cca, co nám níže. Ale je to opravdu jedna z mnoha různých případ. Je to jen takový odrazový můstek.
Aulia zdědil farmu po svě rodině. Produkcikávy se věnuje ale již od utlého mládí, protože měl vždy velký zájem o výběrovou kávu. V době jeho dospívání po výběrové kávě nebyla velká poptávka, tak strávil několik let těžbou a prodejem vesuvianitu (Indokrasu).
Aulia ručně sbírá zralé červené třešně, nebo jej nakupuje od zdejších pěstitelů. Třešně se fermentují po dobu 24 hodin a každých 12 hodin se měnívoda. Po fermentaci se třešně ukládají na terasu, kde se suší. Třešně často shrabuje, aby zajistil rovnoměrné sušení.
GourmetKava
2259
1299 ks
Parametry
Doporučená příprava
Filtr
Způsob zpracování
Anaerobní
Kyselost
vyšší
Stupeň pražení
světlé
label
anaerobní fermentace
Kávovník
100% Arabica
Datum pražení
2024-10-07
Reviews (1)
Rated 5.00 on the scale 1 - 5 based on 1 customer reviews